Kumquat trpasličí pomeranč

S výrazným aroma exotického ovoce se můžete setkávat také doma, pokud se pustíte do pěstování. Na trpasličím pomeranči si pochutnáte i bez loupání, protože jeho kůra se dá jíst. Kumquat, latinsky Fortunella Hindsii, je znám již od dvanáctého století, kdy se vyskytoval ve východní Asii a jižní Číně. Citrusová miniatura měří na délku mezi dvěma až čtyřmi centimetry. Kumquat si můžete po umytí jednoduše nakrájet na kolečka a jíst i s kůrou. Odstraňte stopku. Semena se nejí. Díky mírné nahořklosti si ho většina z vás nejspíše nezařadí mezi ovocné favority. Kromě toho, že ho spořádáte čerstvý, jej lze přidávat ke zvěřině, drůbeži, grilovanému a pečenému masu nebo fondue. Ozdobte jím poháry a koktejly. Můžete si ho také naložit, kandovat, udělat z něj marmeládu, sirup nebo ho používat k přípravě náplní různých dortů a koláčů.
Charakteristickou chuť dodává sladkokyselým omáčkám s menu obsahujícím kuře, jehněčí maso a především kachnu.
Kumquat bude chutnější, pokud ho před konzumací promnete v ruce. Díky jemné masáži se uvolní esence obsažené ve slupce.
Kumquat je bohatý na vitamín C a obsahuje hodně draslíku a mědi. Hodí se do jídelníčku dětem, mladým lidem, dospělým, sportovcům, těhotným a kojícím ženám i starším lidem. Patří k důležitým zdrojům flavonoidů a vitaminu C.
Důležitý je hlavně pro posílení srdce. Díky obsahu svých látek nedovolí usazování špatného cholesterolu v žilách. Vitamin C v kumquatu pokryje část doporučené denní dávky, která je šedesát miligramů pro dospělou osobu. Má antioxidační účinky a pomáhá snižovat risk rakoviny. Zvyšuje absorbci železa a díky tomu zrychluje uzdravování.